Tęczowa pianka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Galaretka Gellwe agrestowa - 1 opakowanie
Galaretka Gellwe brzoskwiniowa - 1 opakowanie
Galaretka Gellwe czarna porzeczka - 1 opakowanie
Mleko skondensowane niesłodzone - 500 ml
Woda - 3 szkl.
Czekolada - do dekoracji
Wiórki kokosowe - do dekoracji

Tęczowa pianka

Delikatne niebo w ustach :)

  • 30 min. + czas chłodzenia
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Tęczowa pianka to pomysł na delikatny, kolorowy i niedrogi deser. Idealny na upalne popołudnia. Każdy zje go ze smakiem – i duży i mały. Przepis jest bardzo prosty – pianka bez problemu wyjdzie nawet osobom, które dopiero zaczynają uczyć się gotować.

Kroki

1
Gotowe

Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnych miseczkach w szklance wrzącej wody. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mleko skondensowane dobrze schłodzone ubijamy ma pianę. Pianę dzielimy na 3 równe części. Do każdej części dodajemy po 1 chłodnej (ale płynnej) galaretce i miksujemy do połączenia się składników.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek dajemy 4 łyżki pianki jednego koloru, następnie na środek rozlanej pianki 4 łyżki pianki drugiego koloru, a następnie 4 łyżki pianki trzeciego koloru. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania mas (pamiętając, że zawsze kolejna masa wlewana jest na środek. Dzięki temu otrzymamy piękną tęczową masę). Wkładamy do lodówki i schładzamy tak długo aż masa będzie sztywna (sprawdzimy dotykając delikatnie palcem górę masy).

Podajemy dekorując wiórkami kokosowymi i startą czekoladą lub z owocami.

Smacznego :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Tęczowy deser
poprzedni
Tęczowa galaretka
20160630_153255
następny
Napój warzywno-owocowy