Tiramisu

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Podłużne biszkopty - 150-200g
Mascarpone - 500 g
Żółtko - 4 szt.
Białka - 2 szt.
Sól - szczypta
Kawa - mocna, gorzka - 3/4 szkl.
Cukier - 90 g
Likier amaretto - 30 ml
Kakao - bez cukru

Tiramisu

Uwielbiam go :)

  • 15 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Włoski deser, składający się z biszkoptów nasączonych mocną kawą, likierem amaretto i kremu z mascarpone. Podajemy go mocno schłodzonego.

Kroki

1
Gotowe

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mascarpone, a następnie ubitą pianę z białek, miksując masę na najniższych obrotach. Biszkopty łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy pierwszą warstwę do pucharków, polewamy obficie kawą wymieszaną z amaretto, wykładamy trochę kremu z mascarpone, posypujemy obficie kakao. Powtarzamy wszystko do momentu wyczerpania składników - wychodzą 3 warstwy. Tiramisu wkładamy na parę godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Krem z pomidorów
poprzedni
Krem z pomidorów
Tarta jabłkowa
następny
Tarta jabłkowa