Torcik Oreo

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto - spód
Ciastka Oreo - 350 g
Masło - 60 g
Masa truskawkowa
Cukier - 1/2 szkl.
Śmietana 30% - 400 ml
Żelatyna - 2 łyżki
Truskawki - świeże lub mrożone - 400 g
Czekolada gorzka - kawałek do dekoracji

Torcik Oreo

Doskonałe połączenie ulubionych ciastek z masą truskawkową.

  • 15 min.
  • Porcje 16
  • Łatwy

O przepisie

Ciastka Oreo bardzo lubię, jak chyba większość. Jak tylko dostałam od koleżanki przepis na torcik z dodatkiem Oreo, wiedziałam że będzie wspaniały. Dodatek truskawek sprawia że jest on delikatny w smaku.

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Oreo kruszymy na drobne kawałki, blendujemy do konsystencji "mokrego piasku", dodajemy miękkie masło i mieszamy rękoma. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy masę, wyrównujemy dno (możemy rozłożyć też na boki). Chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy.
Truskawki miksujemy z cukrem na puree (zostawiamy kilka do dekoracji). Dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sos, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na schłodzony spód, dekorujemy truskawkami. Zdobimy tartą gorzką czekoladą.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.

2
Gotowe

Masa truskawkowa

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy.
Truskawki miksujemy z cukrem na puree (zostawiamy kilka do dekoracji). Dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sos, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na schłodzony spód, dekorujemy truskawkami. Zdobimy tartą gorzką czekoladą.
Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Ciastka przez maszynkę
poprzedni
Ciasteczka kręcone przez maszynkę
IMG_7931
następny
Rolada szpinakowa z łososiem