Twarogowe pączusie z jagodową śmietaną

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pączusie
Twaróg - 500 g
Mąka - 500 g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Cukier - 100 g
Jajka - 6 szt.
Cukier waniliowy - 1 torebka
Jagodowa śmietana
Śmietana 36% - 250 g
Jagody - 1 szklanka
Cukier - 50 g
Dodatkowo
Olej - 1 litr do smażenia

Twarogowe pączusie z jagodową śmietaną

Najlepsze jeszcze ciepłe, z chrupiącą skórką, maczane w śmietanie jagodowej.... rozkosz podniebienia :)

  • 15 min.
  • Porcje 30
  • Łatwy

O przepisie

Te pączusie robi się szybko. Dzięki dodatkowi twarogu są wyjątkowe w smaku, nawet następnego dnia. W sezonie letnim podaję je z ubitą śmietaną z dodatkiem jagód lub innych sezonowych owoców.

Kroki

1
Gotowe

Jagodowa śmietana

Śmietanę razem z cukrem miksujemy na sztywno. Dodajemy jagody, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

2
Gotowe

Pączusie

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodajemy rozgnieciony twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.

Rozgrzewamy olej. Łyżką formujemy kulki twarogowe i wrzucamy na gorący olej (musi być mocno rozgrzany by ciasto nie nasiąkło tłuszczem. Właściwą temperaturę sprawdzimy nakładając niewielką ilość ciasta na olej - jak zacznie skwierczeć - to znaczy jest gotowy). Smażymy je na złocisty kolor - po zezłoceniu z jednej strony przewracamy je na drugą stronę. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na papierowy ręcznik, by odciekł nadmiar tłuszczu.

Podajemy ze śmietaną jagodową lub posypane cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8434
poprzedni
Pesto z jarmużu
Panierowany kalafior
następny
Panierowany kalafior