Udka po prowansalsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Udka kurczaka - 4 szt.
Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Tymianek - 1 łyżka
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Słodka papryka - 1/2 łyżki
Rozmaryn - świeży - 4 gałązki niekoniecznie
Ziemniaki - 1 kg
Cebula - mała - 200 g
Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Kmin rzymski - 2 łyżki
Curry - 1/2 łyżeczki
Pomidorki koktajlowe - 200 g
Oliwki zielone - lub czarne - 150g

Udka po prowansalsku

Takim daniem rodzina będzie zachwycona :)

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. A skórka chrupiąca i pachnąca ziołami. Do tego pieczone warzywa i wspaniały obiad gotowy. I do tego za niewielkie pieniądze. Danie doskonale smakuje z lampką schłodzonego białego wina :)

Kroki

1
Gotowe

Zioła prowansalskie, tymianek, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę mieszamy i dokładnie nacieramy umyte i osuszone udka. Odstawiamy na 30 minut. Przekładamy na natłuszczoną blachę do pieczenia, na górę każdego kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.
W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na ćwiartki, a ziemniaki (obrane) np. na ósemki. Warzywa doprawiamy do smaku solą, kminem rzymskim i curry, mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Po podpieczeniu udek (30 min.), dokładamy do nich warzywa z boku i pieczemy kolejne 45-50 minut, pamiętając o polewaniu mięsa wytworzonym tłuszczem. Czas pieczenia zależy od piekarnika oraz wielkości udek. Czasem potrzeba więcej czasu, a czasem mniej - moje były dość spore, więc piekłam je długo.Skórka udek musi być chrupiąca i brązowa. 15 minut przed końcem pieczenia dokładamy do warzyw pomidorki koktajlowe i oliwki, mieszając je z ziemniakami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

slimaczki-z-szynka-i-pesto
poprzedni
Paszteciki z szynką i pesto
ciasto-biszkoptowe-z-jablkami-kremem-kokosowym-i-galaretka
następny
Biszkoptowe ciasto z jabłkami, masą kokosową i galaretką