Udziec jagnięcy pieczony z ziemniakami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Udziec jagnięcy - 1 szt. mój miał ok. 1 kg
Czosnek - 10 ząbków
Tymianek - parę gałązek
Rozmaryn - kilka gałązek świeżego lub 1 łyżka suszonego
Masło - 100 g
Oliwa - 50 ml
Sok z cytryny - z 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Pieczone ziemniaki
Ziemniaki - 1 kg - niedużych
Słodka papryka - 2 łyżeczki
Czosnek - 2-3 ząbki
Papryka ostra mielona - 1/3 łyżeczki
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku
Tymianek - kilka gałązek
Oliwa - 3 łyżki

Udziec jagnięcy pieczony z ziemniakami

Aromatyczne i pyszne danie

  • 15 min. + czas marynowania
  • Łatwy

O przepisie

Ostatnio dostałam od znajomego udziec jagnięcy. Ucieszyłam się bo nigdy dotychczas nie miałam okazji go zrobić. Pomyślałam, że pieczony będzie najlepszy. Do tego oczywiście ziemniaczki pieczone w piekarniku. I miałam rację – mięso rozpływało się w ustach :)

 

Kroki

1
Gotowe

Udziec jagnięcy

Świeży rozmaryn siekamy. Dodajemy 5 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, oliwę, połowę soku z cytryny, 2 łyżeczki soli, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i nacieramy udziec jagnięcy. Odstawiamy do lodówki na 24 godz. Masło ucieramy z posiekanym tymiankiem, 5 przeciśniętymi ząbkami czosnku, połową soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. W zamarynowanym mięsie (po 24 godz.) robimy kilka nacięć i umieszczamy w nich kawałki masła. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i pieczemy udziec ok. 20 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godz. podlewając wytwarzającym się sosem. Jeżeli pod koniec pieczenia mięso zacznie się za bardzo rumienić, możemy nakryć naczynie folią aluminiową.

2
Gotowe

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki myjemy razem ze skórką i kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i paprykami. Mieszanką polewamy ziemniaki i dokładnie je w niej obtaczamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, na górę układamy gałązki świeżego tymianku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-40 minut. Od czasu do czasu warto je przemieszać.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Zupa z grzybami i kaszą
poprzedni
Zupa z grzybami i kaszą
Steki z jelenia w sosie
następny
Steki z jelenia w sosie