Warkocz z pesto

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Warkocz
Mąka pszenna - 300g
Drożdże - 35g
Ciepła woda - 200ml
Cukier - szczypta
Sól - 1/2 łyżeczki
Pesto
Czarne oliwki - 90g
Suszone pomidory - 8szt
Oliwa z suszonych pomidorów - 3 łyżeczki

Warkocz z pesto

Bagietka z pesto

  • 1,5 godz.
  • Średni

O przepisie

Nowa książka, nowe przepisy, nowe inspiracje ☺☺

Zaczęłam od prostego przepisu na warkocz drożdżowe z pesto.  Pesto zrobiłam własne ponieważ nie miałam składników do posta z przepisu ale i tak uważam ze trafiłam w 10tke.

Dzisiaj zaangażowała do pracy też 2 latka żeby miał zajęcie w pochmurny poranek.

 

Kroki

1
Gotowe

Warkocz - zaczyna

Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody, 1 łyżeczka mąki oraz szczypta cukru. Odstawić na około 15min aby zaczyn pośród

2
Gotowe

Ciasto

Gdy rozczyn podrośnie dodajemy zostałą mąkę, wodę oraz sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne. Odstawiamy je w misce przykryte ściereczką

3
Gotowe

Pesto

Wszystkie składniki razem blendujemy. Ewentualnie dodajemy odrobinę więcej oliwy z pomidorów.

4
Gotowe

Warkocz

Kiedy ciasto wyrośnie przenosiny na blat i rowalkowujemy na prostoka. Całość smarujemy naszym pesto i zawijam wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecenami wzdłuż na pół i zaplatamy warkocz.
Całość zostawiamy na 20 min a następnie wkładamy do piekarnika:180st, 35min. 8

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170713_183518
poprzedni
Lody jogurtowo – malinowe
20170725_163309
następny
Zupa z botwinki