Wątróbka w sosie ziołowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wątróbka - drobiowa - 1 kg
Mąka - do panierowania
Cebula - 2 szt.
Pieczarki - 1 kg
Czerwona papryka - 1 szt. (mała)
Żółta papryka - 1 szt. (mała)
Zielona papryka - 1 szt. (mała)
Pomidory z puszki - 2 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Zioła prowansalskie - 2 płaskie łyżki
Olej - do smażenia

Wątróbka w sosie ziołowym

Bardzo aromatyczna!

  • 30 min.
  • Porcje 5
  • Łatwy

O przepisie

Wątróbkę często jadłam jako dziecko – w wersji smażonej i z cebulą. Nie powiem, żebym za nią przepadała. Teraz jako osoba dorosła robię ją bardzo często, zwłaszcza że sposobów podania może być mnóstwo. Moje danie jest bardzo smaczne, z dużą ilością warzyw i ziół, dzięki czemu potrawa jest bardzo smakowita :)

Kroki

1
Gotowe

Wątróbkę myjemy, kroimy na kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebulę, papryki kroimy w kostkę, a pieczarki na wieksze kawałki. Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy pieczarki i paprykę i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory z puszki, wsypujemy zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy podsmażoną wątróbkę i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Jeśli trzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kartoflanka
poprzedni
Kartoflanka z zacierkami
IMG_8898
następny
Szybkie babeczki bananowe