Wieprzowina po chińsku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Polędwiczka wieprzowa - ok. 400 g
Mąka ziemniaczana - do obtoczenia mięsa
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Czerwona papryka - 1/2 szt.
Zielona papryka - 1/2 szt.
Żółta papryka - 1/2 szt.
Cebula - 1 szt. (średnia)
Marchew - 4 szt. (małe)
Por - 1 szt. (mały- biała część)
Czosnek - 4 ząbki
Świeży imbir - 3-4 cm.
Olej - do podsmażenia
Papryczka chili - kawałek
Sos
Ocet ryżowy - 6 łyżek
Woda - 6 łyżek
Sos sojowy - 10 łyżek
Cukier trzcinowy - 6 łyżek

Wieprzowina po chińsku

Doskonałe!

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Uwielbiam to danie. Nakroić się troszkę trzeba, ale naprawdę warto. Podaję z ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub makaronem chińskim.

Kroki

1
Gotowe

Polędwiczkę kroimy wzdłuż, a następnie w poprzek włókien w cieniutkie plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Paprykę, cebulę i pora kroimy w paseczki, marchewkę w cienkie półplasterki. Czosnek i papryczkę chili drobno siekamy, imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa na średnim ogniu - ok. 4 min. Warzywa odkładamy na bok, na patelnie dodajemy trochę oleju i na większym ogniu smażymy polędwiczkę równomiernie z obydwóch stron. Do polędwiczek dokładamy warzywa, całość mieszamy, dolewamy sos i gotujemy razem kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub makaronem. U mnie oczywiście obowiązkowo jemy pałeczkami ;)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Popapraniec
poprzedni
Popapraniec
Szarlotka kasztelańska
następny
Szarlotka kasztelańska