Wilgotny piernik na ciemnym piwie

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 260 g
Cukier - 130 g
Ciemne piwo - 160 ml
Olej - 180 ml
Miód - 160 ml
Kakao - 2 łyżki
Soda oczyszczona - 1 i 1/4 łyżeczki
Imbir w proszku - 2 i 1/4 łyżeczki
Biały pieprz - 1/4 łyżeczki
Cynamon - 1 łyżeczka
Jajka - 2 szt.
Polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Wilgotny piernik na ciemnym piwie

Polewę możemy zrobić sami lub kupić gotową

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Piernik, który nie musi leżakować. Jest dobry od razu po upieczeniu. A przy tym wilgotny – po prostu idealny :)

Kroki

1
Gotowe

Piwo zagotowujemy i lekko studzimy. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z kakao, sodą oczyszczoną, białym pieprzem, imbirem i cynamonem. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę dwa całe jajka z cukrem. Ciągle miksując dolewamy płynny miód oraz olej. Stopniowo dosypujemy wymieszane sypkie produkty a na końcu piwo. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostudzeniu polewamy polewą czekoladową (domowej roboty lub gotową).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

sledzie-w-nalesniku
poprzedni
Śledź w naleśniku
keks
następny
Keks świąteczny