Wołowina w sosie pieczarkowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wołowina - 800 g (na bitki)
Pieczarki - 6 szt. (duże)
Cebula - 1 szt.
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Liść laurowy - 1 szt.
Ziele angielskie - 2 szt.
Pieprz ziarnisty - 5 szt.
Mąka - do zagęszczenia sosu i do oprószenia mięsa
Olej - do smażenia
Śmietana - gęsta - 1 duża łyżka

Wołowina w sosie pieczarkowym

Alternatywa dla roladek, z którymi jest trochę zabawy ;)

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Chciałam na obiad zrobić roladki wołowe, ale niestety nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiednio ładnego i dużego kawałka wołowiny. Ale tak bardzo chciało mi się wołowiny w sosie z kluskami śląskimi, że postanowiłam zrobić po prostu kawałki wołowiny w sosie pieczarkowym. Wyszły pyszne i tak miękkie, że aż się rozpadały :) Podałam je z kluskami śląskimi i http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/surowka-czerwonej-kapusty/. Wołowina potrzebuje sporo czasu na duszenie, by była dostatecznie miękka, dlatego korzystam z szybkowara – robi się dużo szybciej 😉

Kroki

1
Gotowe

Mięso płuczemy i osuszamy. Ostrym nożem kroimy w poprzek włókien na ok. 1 centymetrowe plastry. Delikatnie rozbijamy mięso na cienkie płaty. Mięso możemy zostawić w większych plastrach lub pokroić je na mniejsze. Plasterki mięsa oprószamy z obu stron solą i pieprzem, obtaczamy je w mące, strzepując nadmiar mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i osmażamy wszystkie kawałki z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Przekładamy je do garnka. Na patelnię wlewamy 1,5 - 2 szkl. wody, mieszamy dokładnie i przelewamy do garnka z mięsem. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w piórka i podsmażamy na patelni na niedużej ilości oleju. Przekładamy do do mięsa. Wrzucamy przyprawy, solimy i pieprzymy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Sprawdzamy smak - ewentualnie jeszcze doprawiamy, zagęszczamy mąką i dolewamy śmietanę. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170408_160059
poprzedni
Wątróbka z indyka w sosie własnym
Barszcz ukraiński
następny
Barszcz ukraiński