Wuzetka

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
Margaryna - 250 g
Cukier - 1 szkl.
Cukier waniliowy - 2 łyżki
Jajka - 4 szt.
Mąka - 1 szkl.
Mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kakao - 4 łyżki
Masa
Ser biały - 1 kg (zmielony)
Cukier puder - 1 szkl.
Śmietana 36% - 1/2 litra
Starta skórka z cytryny - z 1 szt.
Sok z cytryny - z 1/2 szt.
Żelatyna - 5 łyżeczek
Poncz
Herbata - 1 szkl.
Rum - 1 kieliszek
Polewa
Czekolada gorzka - 1 tabliczka
Mleko - 2 - 3 łyżki
Masło - 1 łyżka

Wuzetka

Masa z białego sera w połączeniu z kakaowym, nasączonym ciastem to rozkosz dla podniebienia :)

  • 40 min.
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Ciastko, które uwielbiam! Do niedawna kupowałam je w cukierni, bo wydawało mi się, że jest bardzo pracochłonne w przygotowaniu. Znalazłam jednak przepis w książce, którą dostałam od Ewy Wachowicz i wypróbowałam. Ciacho jest po prostu genialne w smaku! Zwłaszcza, że masa zrobiona jest z …. białego sera. Wypróbujcie sami 😉

Kroki

1
Gotowe

Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, następnie wsypujemy mąkę i mąkę kartoflaną, przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2
Gotowe

Żelatynę zalewamy 1/2 szkl. wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Zmielony ser (może być gotowy) ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny i miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę. Masę delikatnie łączymy z bitą śmietaną, mieszając drewnianą łyżką. Niedużą część odkładamy do dekoracji.

3
Gotowe

Wystudzony placek przekrawamy na pół i nasączamy mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nakładamy równo masę serową i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki by masa stężała.

Nad gorącą kąpielą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i masłem. Polewą pokrywamy równomiernie wierzch wuzetki. Gdy zastygnie, dekorujemy odłożoną masą serową - najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego, robiąc rozetki w taki sposób, by ciasto można było podzielić na kwadraty.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

14915684181021513493626
poprzedni
Napój chia
Jabłecznik z kratką
następny
Szarlotka z kratką