Zachód słońca

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jaja - 6 szt.
Mąka - 2 szkl.
Cukier - 1 i 1/4 szkl.
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Margaryna - 1 kostka
Olej - 6 łyżek
Aromat waniliowy - kilka kropel
Dodatkowo
Kakao - 1 łyżka
Mak - 3/4 szkl.

Zachód słońca

Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

  • 15 min.
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo proste i efektowne ciasto. Dodatek oleju sprawia, że długo pozostaje świeże i wilgotne. To ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa i połączenie kilku ulubionych ciast- pieguska i zebry.

Kroki

1
Gotowe

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy margarynę i dalej ucieramy, a następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kilka kropel aromatu waniliowego i olej. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę.

2
Gotowe

Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 3/4 szklanki maku i mieszamy. Do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i mieszamy. Trzecia pozostaje biała. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy część kakaową, robimy w niej rowek przez środek, następnie wylewamy część makową - w niej również robimy rowek przez środek i na górę wylewamy część białą.

3
Gotowe

Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godz. - do suchego patyczka. Posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_7680
poprzedni
Frittata z kurczakiem i warzywami
Sałatka jajeczno-pieczarkowa
następny
Sałatka jajeczno-pieczarkowa