Zacierki tarte lub siekane

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 100 - 120 g zależy jakie duże mamy jajko
Jajka - 1 szt.
Woda - 2 łyżki
Sól - szczypta

Zacierki tarte lub siekane

Dodatek do zup

  • 10 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Dodatek, który świetnie pasuje do zupy fasolowej, grochowej lub do zwykłej pomidorowej zamiast tradycyjnego makaronu.

Kroki

1
Gotowe

Z podanych składników zagniatamy twarde ciasto (mąki dajemy 100 lub więcej - w zależności jak duże mamy jajko). Ciasto siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach - ja zawsze siekam. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Podajemy do zupy grochowej, fasolowej lub pomidorowej.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kurczak w sosie cytrynowo - śmietanowym
poprzedni
Kurczak w sosie śmietanowo-cytrynowym
Szybkie ciasto z kisielem i banami
następny
Ciasto z kisielem i bananami