Zakwas na żurek

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka żytnia - 100 g
Otręby - lub zmielone płatki owsiane - 3 łyżki
Czosnek - 4 ząbki
Liść laurowy - 4 szt.
Ziele angielskie - 6 szt.
Pieprz ziarnisty - 10 szt.
Woda - 900 ml
Dodatkowo
Słoik - 1 szt.
Gaza - 1 szt.
Gumka recepturka - 1 szt.

Zakwas na żurek

Nie ma jak domowy zakwas :)

  • 5 min. + 4 dni oczekiwania
  • Łatwy

O przepisie

Żeby zrobić żurek możemy oczywiście użyć gotowego zakwasu, ale po co? Domowy jest najlepszy. Zwłaszcza, że robi się go bardzo prosto. A jak później smakuje żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie! Możemy jeszcze pokusić się i zrobić własny chlebek, w którym podamy nasz żurek. To dopiero będzie uczta! Przepis zarówno na zakwas, jak i chlebek znalazłam na którejś ze stron kulinarnych – źródła niestety nie zapisałam.

Kroki

1
Gotowe

Do słoika wsypujemy mąkę i otręby, dodajemy obrane ząbki czosnku i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy letnią wodą i wszystko dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą, nakładamy gumkę recepturkę i odstawiamy w ciemne miejsce na 3-4 dni. Raz dziennie zakwas musimy zamieszać. Gdy zakwas mamy już gotowy możemy zakręcić słoik i wstawić go do lodówki (przechowywanie do ok. 2 tygodni) lub od razu ugotować domowy żurek z kiełbasą :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Duszona wieprzowina
poprzedni
Duszona wieprzowina
Chlebek do żurku
następny
Chlebki do żurku