Zapiekane jabłka z kruszonką

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Jabłko - 3 szt. - duże
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Masło - 1/3 kostki + do wysmarowania foremki
Mąka - 1/3 szkl.
Cukier trzcinowy - 1/3 szkl.
Wiórki kokosowe - 2 łyżki

Zapiekane jabłka z kruszonką

Ekspresowy deser gdy mamy ochotę na coś słodkiego :)

  • 10 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego – domowego, a nie mamy ani czasu ani chęci na pieczenie ciasta. Wówczas warto zrobić ten deser. Jabłka podczas pieczenia zrobią się mięciutkie, a kruszonka wspaniale się przypiecze i będzie słodko chrupać. W dodatku potrzebujemy zaledwie chwilę by to przygotować :)

Kroki

1
Gotowe

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki (ja ścieram na tarce). Z mąki, masła, cukru trzcinowego, cynamonu i wiórek kokosowych zagniatamy kruszonkę. Jabłka możemy zapiekać albo w formie do muffinek (wyjdzie nam 6 małych porcji), albo w kokilkach do zapiekania (wówczas wyjdą 3 porcje). Formę smarujemy delikatnie masłem, wykładamy plasterki jabłek, a na wierzch kruszymy kruszonkę. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

img_0011
poprzedni
Kluseczki buraczane
img_0027
następny
Dżem z kiwi i banana