Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Naleśniki
Mąka - 1,5 szkl.
Mleko - 1 szkl.
Woda gazowana - 3/4 szkl.
Jajka - 2 szt.
Olej - 2 łyżeczki
Kurkuma - 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona - 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Nadzienie
Mięso wieprzowe - (np. szynki) 300 g
Czerwona papryka - 1/2 szt.
Szpinak - świeży - garść
Cebula - duża - 1 szt.
Czosnek - 4 ząbki
Cukinia - 1/2 szt.
Pomidory z puszki - krojone - 1 puszka
Olej - 2 łyżki
Mozzarella - 2 kulki
Ser żółty - 100 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Sos
Pomidory z puszki - krojone - 1 puszka
Zioła prowansalskie - 1 łyżka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Zapiekane naleśniki z mięsem i warzywami

Zapieczona duża ilość sera sprawia, że potrawa jest wspaniała!

  • 50 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Naleśniki można podać na słodko, słono lub faszerowane nadzieniem i zapieczone – tak jak te. Podczas przyrządzania potrawy w kuchni unoszą się tak wspaniałe aromaty, że nie możemy doczekać się aż potrawa będzie gotowa. Danie jest bardzo sycące. Farsz możemy komponować według własnego smaku.

Kroki

1
Gotowe

Naleśniki

W misce mieszamy mąkę, kurkumę, sól, pieprz, paprykę ostrą i zioła prowansalskie. Dolewamy mleko, olej, wodę gazowaną i wbijamy jajka. Całośc dokładnie miskujemy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy wody. Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy naleśniki.

2
Gotowe

Farsz

Mięso kroimy na cienkie paseczki. Paprykę, cukinię, czosnek, cebulę - w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i umyty szpinak. Chwilę smażymy mieszając i dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy 10 min, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

3
Gotowe

Sos

W czasie gdy nadzienie się dusi przygotowujemy sos - do garnka wlewamy pomidory z puszki, dosypujemy sól, pieprz do smaku oraz zioła. Dusimy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje.

4
Gotowe

Mozzarellę i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na każdy naleśnik nakładamy troche farszu, posypujemy mozarellą i serem żóltym, rolujemy. Zwinięte naleśniki ukladamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem i posypujemy pozostałym serem żółtym i mozzarellą. Zapiekamy 20 min. w 200 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8176
poprzedni
Zupa pomidorowo-paprykowa
Sypana drożdżówka
następny
Sypana drożdżówka z truskawkami