Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cukinia - 2 szt. (małe)
Ziemniaki - 6 szt. (niedużych)
Jajka - 3 szt.
Mleko - 1/2 szkl.
Śmietana do zup i sosów 18% - 1/2 szkl.
Ser żółty - 150 g
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Oregano - 1 łyżeczka (czubata)
Oliwa - do posmarowania

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

  • 15 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Cukinia to jedno z moich ulubionych letnich warzyw – ma mało kalorii, dlatego świetnie sprawdza się w lekkich wakacyjnych daniach. Można przyrządzać ją na wiele sposobów – smażoną, gotowaną, pieczoną, faszerowaną, a nawet piec z niej ciasta. Ten przepis jest bardzo prosty, szybki i oczywiście pyszny :) Dostałam od koleżanki, która znalazała go w którejś z kolorowych gazet.

Kroki

1
Gotowe

Cukinie myjemy i kroimy w plasterki (ze skórką). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim naprzemian plasterki cukinii i ziemniaków. Podana w przepisie ilość jest orientacyjna - wszystko zależy od wielkości warzyw. Ważne, by cukinia była mała.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i jajka. Ubijamy do połączenia skladników. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i oregano. Na końcu dodajemy żółty ser starty na grubych oczkach. Dokładnie mieszamy i zalewamy ziemniaki z cukinią.

Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Szybkie ciasto z owocami
poprzedni
Ekspresowe ciasto z owocami
Kokosanki
następny
Kokosanki