Zapiekanka z makaronem i boczkiem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron - 150 g (dowolny kształt)
Boczek wędzony surowy - 150 g
Pomidor - 2 szt.
Dymka ze szczypiorkiem - 2 szt.
Bazylia suszona - 1 łyżeczka
Żółty ser - 120 g (starty na tarce o dużych oczkach)
Parmezan - 1 łyżka (tartego)
Majonez z czosnkiem - 100 g Kielecki
Śmietana - 100 g
Oliwa - do formy

Zapiekanka z makaronem i boczkiem

Z dużą ilością sera :)

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Jak nie mam pomysłu na obiad – robię zapiekankę. Jest to szybkie danie. Możemy do niej dodać co mamy akurat pod ręką lub co lubimy.

Kroki

1
Gotowe

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Dymki myjemy i również kroimy w półplasterki, a boczek w paski. Majonez mieszamy ze śmietaną. Łączymy mąkę, boczek, dymkę,pomidory, parmezan i bazylię, lekko solimy i pieprzymy. Mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Piernikowa szarlotka
poprzedni
Piernikowy jabłecznik
Ciasto Piga
następny
Ciasto Piga