Zapiekanka z makaronu z kiełbasą i serem

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron rurki - lub kolanka 300 g
Bulion - 1,5 - 2 litry
Oliwa - 3-4 łyżki
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Cebula - 2 średnie
Kiełbasa - 300 g
Ser żółty - 250 g
Zielony groszek konserwowy - 1 puszka

Zapiekanka z makaronu z kiełbasą i serem

Smakosze makaronu na pewno będą zadowoleni

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad – zapiekanka z makaronu to doskonała propozycja. Czas przygotowania jest bardzo szybki, a produkty z reguły mamy w domu.

Kroki

1
Gotowe

Makaron gotujemy do miękkości w bulionie z dodatkiem 1 łyżki oliwy i 1 łyżeczki ziół prowansalskich. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.

2
Gotowe

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na 2 -3 łyżkach oliwy, dodajemy pokrojoną w paski kiełbasę i całość chwilę podsmażamy. Dodajemy odsączony makaron, wsypujemy puszkę zielonego groszku i połowę startego sera żółtego. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego lekko tłuszczem. Posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy na złoty kolor 15-20 min. w 180 stopniach.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Roladki z ciasta francuskiego
poprzedni
Pieczone roladki z ciasta francuskiego
Babka marchewkowa
następny
Babka marchewkowa