Zapiekany gulasz wołowy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Wołowina - 700 g
Cebula - 2 duże
Natka pietruszki - pęczek
Wino czerwone wytrawne - 2 szkl.
Woda - 1,5 szkl.
Smalec - 1 łyżka
Olej - 2 łyżki
Mąka krupczatka - zmieszana z solą, pieprzem i ostrą papryką
Liść laurowy - 1 szt.
Ziele angielskie - kilka sztuk
Ser żółty - tarty - filiżanka

Zapiekany gulasz wołowy

Gęsty, przepyszny, mięsko idealnie mięciutkie.

  • 35 min.
  • Porcje 4
  • Średni

O przepisie

Gulasz w innym wydaniu – z dodatkiem czerwonego wina, zapiekany w piekarniku z żółtym serem. Podaję go z ryżem i mixem sałat z serkiem camembert, orzechami i gruszką.

Kroki

1
Gotowe

Mięso wołowe kroimy w niewielką kostkę, oprószamy mąką wymieszaną solą, pieprzem i ostrą papryką. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz (smalec wymieszany z olejem), dodajemy natkę pietruszki (nie krojoną) i rumienimy często mieszając. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, liść laurowy i ziele angielski i cały czas mieszając smażymy 5 min. Następnie podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem 10 min.

2
Gotowe

Wyjmujemy natkę pietruszki, dolewamy wino i dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1 godz.), pamiętając o mieszaniu. Sos zrobi się gęsty, zawiesisty i aromatyczny. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku i przekładamy do kamionkowych kokilek.

3
Gotowe

Na 30 minut przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 20 min. w 180 stopniach. Ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podajemy z ryżem i surówką.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałata z serkiem pleśniowym, orzechami i gruszką
poprzedni
Sałata z serkiem camembert, orzechami i gruszką
Filet z kurczaka z masłem ziolowym
następny
Panierowana roladka z kurczaka nadziewana masłem ziołowym