Zapiekany szpinak

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Szpinak - świeży - 1 kg
Czosnek - 2 ząbki
Płatki migdałowe - 50 g
Masło - 1 łyżka
Mąka - 1 łyżka
Rosół warzywny - 1/2 szkl.
Śmietana 30% - 150 g
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Pieprz kajeński - do smaku
Sól - do smaku
Ser żółty - tarty - 100 g

Zapiekany szpinak

Lekki dodatek do mięsa lub wyśmienite danie główne :)

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Szpinak oprócz tego, że jest zdrowy, ciekawie przyrządzony jest naprawdę pyszny. Jako dziecko nie przepadałam za nim, ale teraz wprost uwielbiam. O dziwo mój syn również 😉 Prażone migdały świetnie podkreślają smak szpinaku i smakowicie chrupią. Polecam jako dodatek do mięsa, makaronu lub samodzielnie.

Kroki

1
Gotowe

Szpinak starannie płuczemy w wodzie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy świeży szpinak przez 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w sitku do ocieknięcia.

Formę żaroodoporną smarujemy tłuszczem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy połową prażonych migdałów.

2
Gotowe

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i zasmażamy ją na złoty kolor. Intensywnie mieszając dodajemy rosół i śmietankę. Sos gotujemy około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przyprawiamy sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Mieszamy z tartym żółtym serem. Szpinak polewamy sosem i posypujemy resztką płatków migdałowych. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8953
poprzedni
Zielone naleśniki
IMG_8964
następny
Makaron domowej roboty