Żeberka w kiszonej kapuście

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Żeberka - 1 kg mocno mięsne
Kapusta kiszona - 600 g
Jabłko - 1 szt. (duże)
Czosnek - 6 ząbków
Masło - 2-3 łyżki
Cebula - 3 duże
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kminek mielony - do smaku
Liść laurowy - 4 szt.
Ziarno jałowca - 4 szt.
Cukier - szczypta
Bulion - 1 litr

Żeberka w kiszonej kapuście

Sycące, rozgrzewające, pełne smaku danie jednogarnkowe

  • 25 min.
  • Porcje 5
  • Średni

O przepisie

Danie, które zasmakuje każdemu, kto lubi dobrze zjeść. Mięso jest mięciutkie, a w połączeniu z doskonale doprawioną kapustą i pieczonymi ziemniaczkami – po prostu wyborne :)

Kroki

1
Gotowe

Żeberka (mocno mięsne) kroimy na kawałki. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy żeberka. Cebulę i posiekany czosnek kroimy w półplasterki i szklimy na tym samym maśle co żeberka. Dodajemy posiekany czosnek.

2
Gotowe

Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na ósemki, a następnie każdy kawałek na plasterki. Kapustę kiszoną przelewamy zimną wodą i odciskamy.

3
Gotowe

Na dno garnka (w moim wykonaniu był to szybkowar) układamy warstwami: połowę kiszonej kapusty, posypujemy solą, cukrem, kminkiem i pieprzem (dość sporo - smak jest mocno wyrazisty). Wrzucamy 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Następnie wykładamy połowę jabłek, żeberek i cebuli. Kolejna warstwa: kapusta, przyprawy, jabłka, żeberka cebula, 2 liście laurowe i 2 ziarnka jałowca. Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do miękkości - w szybkowarze 30-40 min, w normalnym garnku 80 min.

4
Gotowe

Doskonale smakują z ziemniakami pieczonymi w piekarniku. Obrane ziemniaki kroimy w cząstki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , posypujemy ziołami, papryką, solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach 20-30 min.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

12966247_1162485553795500_1204521892_n
poprzedni
Koktajl a’la Wiola
Zebra
następny
Zebra