Zebra

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka - 3 szkl.
Jaja - 4-5 szt.
Cukier - 1 szkl.
Olej - 1 szkl.
Woda - 1 szkl.
Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Dodatkowo
Kakao - 1 łyżka
Aromat rumowy - kilka kropel
Aromat wanilowy - kilka kropel
Mąka - 1/2 szkl.

Zebra

Fajnie wygląda i długo jest świeże. Znane też jako tygrysek :)

  • 20 min.
  • Porcje 20
  • Łatwy

O przepisie

Ciasto, które darzę ogromnym sentymentem, ponieważ często robione było w moim rodzinnym domu, jak byłam dzieckiem. Szału smakowego może nie ma, poza tym jest trochę zabawy przy przygotowaniu “pasków”, ale za to efekt końcowy jest wspaniały. A co ważne – jest puszyste i długo utrzymuje świeżość.

Kroki

1
Gotowe

Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia wszystkich składników.

2
Gotowe

Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy 1/2 szklanki mąki, zapach waniliowy i miksujemy. Do drugiej części dodajemy łyżkę kakao, zapach rumowy i miksujemy. Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na środek na przemian 2 łyżki jasnej masy, 2 łyżki ciemnej - aż do wykończenia mas.

3
Gotowe

Pieczemy w 180 stopniach 50-60 min. - do suchego patyczka. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Żeberka w kapuście
poprzedni
Żeberka w kiszonej kapuście
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej
następny
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej