Zielone bułeczki

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Mąka pszenna - 320 g
Szpinak - 50g
Ciepła woda - 175g
Drożdże - 8g
Sól - 5g
Cukier - 2g
Gałka muszkatołowa - szczypta
Czosnek granulowany - szczypta
Żółtko - 1 szt do posmarowania

Zielone bułeczki

Szybko znikające zielone bułeczki

  • 10min + czas rośnięcia + pieczenie
  • Porcje 12
  • Łatwy

O przepisie

Zielone bułeczki zainteresują wszystkich. Zrobimy je samodzielnie z bardzo prostych składników. Nikt na pewno nie przejdzie koło nich obojętnie.

Kroki

1
Gotowe

Szpinak blendujemy z wodą a następnie wszystkie składniki (oprócz żółtka) umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy bułeczki (u nas każda ważyła około 50g) i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki wyrosną mocno skrapiamy je wodą i smarujemy żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. na 10 min a następnie zwiększamy tem. do 220st i pieczemy 7 min.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

IMG_8898
poprzedni
Szybkie babeczki bananowe
IMG_8909
następny
Sycąca zupa z soczewicą