Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 2 kg
Cebula - 300 g
Smalec - 1 łyżka
Szynka - lub mielonka tyrolska 300 g
Mozzarella - 250 g (2 kulki)
Czosnek - 3 duże ząbki
Papryka ostra mielona - do smaku
Sól - do smaku
Bazylia - do smaku
Pieprz - do smaku
Masło - do wysmarowania naczynia
Liść laurowy - 4 szt.

Ziemniaczana zapiekanka z mozzarellą

Doskonała sama lub jako dodatek do dań mięsnych :)

  • 20 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Lubię zapiekanki, bo są szybkie w przygotowaniu i można do nich “nawrzucać’ wszystko co mamy pod ręką lub co lubimy. Ta zapiekanka jest bardzo sycąca, a zapiekana mozzarella jest po prostu wspaniała :)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy, kroimy w 0,5 cm plasterki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy 10 minut od zagotowania. Ziemniaki odcedzamy.

Cebulę i szynkę kroimy w kostkę, a następnie szklimy na smalcu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy połowę ziemniaków, na nie połowę podsmażonej szynki z cebulą i czosnkiem, następnie rozkładamy pokrojoną w plasterki 1 kulkę mozzarelli, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i bazylią. Następnie układamy drugą warstwę w tej samej kolejności. Na górze rozkładamy liście laurowe. Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po tym czasie odkrywamy naczynie i zapiekamy ok. 25 minut (aż góra ładnie się zrumieni).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

piwoszki
poprzedni
Ciasteczka Piwoszki
kielbasa-w-piwie
następny
Kiełbasa w piwie