Ziemniaki z sosem twarożkowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 8 szt. (duże)
Olej - do pieczenia
Ser biały - 500 g
Jogurt grecki - 340 g
Śmietana - gęsta - 3-4 łyżki
Czosnek - 4 ząbki
Kurkuma - 1/2 łyżeczki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Bazylia suszona - 3/4 łyżeczki
Zioła prowansalskie - do posypania ziemniaków
Oregano - 3/4 łyżeczki
Suszone pomidory - 1 łyżka (niekoniecznie - może być papryka mielona)

Ziemniaki z sosem twarożkowym

Gorący ziemniak i zimny sos - to jest to!

  • 10 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Najprostsze dania są często najsmaczniejsze :) Pieczone ziemniaki robię często – jak niepogoda za oknem, piekę w piekarniku, a jak słonecznie i ciepło – grilluję. Sosy do nich robię różne – czasem czosnkowy, czasem majonezowy, a dziś zrobiłam twarożkowy, ale z obowiązkowym czosnkiem :)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki myjemy, przekrawamy na pół. Każdy układamy na kawałku folii aluminiowej, polewamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą. Zawijamy folię, pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do miękkości).

Ser biały rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt grecki, śmietanę, kurkumę, oregano, bazylię, suszone pomidory (nie z oliwy, suszone rozdrobnione) lub paprykę, sól, pieprz do smaku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, polewamy upieczone ziemniaki. Możemy posypać świeżą zieleniną.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20170418_112741
poprzedni
Koktajl “bomba witaminowa”
1492685631208-488202944
następny
Krem z warzyw z rosołu