Ziemniaki z pesto z rukoli

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 1 kg - małych
Rukola - 100 g
Czosnek - 2 ząbki
Płatki migdałowe - 40g
Ser żółty wędzony - 50g
Oliwa z oliwek - 150 ml
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - do smaku

Ziemniaki z pesto z rukoli

Ciekawy sposób podania rukoli. Pychota!

  • 20 min.
  • Porcje 5
  • Średni

O przepisie

Mój mąż, jak większość facetów, lubi przede wszystkim mięsko. Ale jak spróbował moich ziemniaczków z “zieleniną” stwierdził że to jedyna forma pod jaką może zjeść rukolę. I nawet mu bardzo smakuje :)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaczki myjemy i gotujemy w mundurkach. Odcedzamy,kroimy na pół (lub zostawiamy całe), posypujemy solą, pieprzem i kurkumą. Polewamy 50 ml oliwy, delikatnie mieszamy i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

2
Gotowe

Umytą i osuszoną rukolę miksujemy na gładko razem z pozostałą oliwą, płatkami migdałowymi i pokrojonym żółtym serem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy z upieczonymi ziemniaczkami.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Fusili z kremem z cukinii
poprzedni
Fussili z kremem z cukinii
7. Kasztany
następny
Kasztanki