Ziołowe tagliatelle z owocami morza

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Makaron tagliatelle - 250 g
Natka pietruszki - 1 pęczek
Bazylia - świeża - 15 listków
Parmezan - 100 g + 50 g do posypania dania
Słonecznik - 1 łyżka ziaren
Oliwa z oliwek - 8 łyżek
Papryczka chili - 1/2 świeżej
Owoce morza - 200 g
Czosnek - 3 ząbki
Masło - 1 łyżka
Rukola - garść
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Ziołowe tagliatelle z owocami morza

Bardzo aromatyczne i sycące danie.

  • 30 min.
  • Porcje 3
  • Łatwy

O przepisie

Jest wiele rodzajów makaronów. Fantastyczne w nich jest to, że można je bardzo szybko przygotować. Pasuje do nich praktycznie wszystko. Są doskonałe z sosami pomidorowymi, grzybowymi, śmietanowymi, ale także z oliwą, pesto. Przygotowując z nich danie możemy uruchomić naszą wyobraźnię i zastosować różne wariacje składników.

Kroki

1
Gotowe

Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu.

2
Gotowe

Natkę pietruszki, listki bazylii i papryczkę chili (bez ziarenek) drobno kroimy, dodajemy do nich 100 g startego parmezanu, łyżkę ziaren słonecznika, 8 łyżek oliwy z oliwek i blendujemy do konsystencji puree. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy posiekane ząbki czosnku i owoce morze - podsmażamy.

Makaron mieszamy z puree ziołowym, dodajemy do niego podsmażone owoce morza. Całość mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy tartym parmezanem i posiekaną rukolą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

IMG_8592
poprzedni
Jajka + kasza jaglana + suszone pomidory
IMG_0451
następny
Tarta cytrynowa