Brokułowa z kiełkami

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bulion warzywny - 1 i 1/2 litra
Brokuł - 1 szt.
Marchew - 1 duża
Por - 1 szt.
Ziemniaki - 2 szt. (średnie)
Śmietana 36% - 200 g
Kiełki słonecznika - garść
Ser żółty - 100 g (tartego)
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Brokułowa z kiełkami

Żółty ser, który lekko roztapia się w gorącej zupie, jest po prostu wspaniały :)

  • 15 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Smaczna warzywna zupa, bardzo lubiana u mnie w domu. Dodatek śmietany kremówki nadaje jej niepowtarzalny smak.

Kroki

1
Gotowe

Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, Brokuł dzielimy na różyczki. Pora kroimy w półplasterki. Pokrojone marchew, ziemniaki i pora zalewamy bulionem warzywnym (1 i 1/2 litra). Gdy warzywa będą prawi miękkie dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę kremówkę, mieszamy i zagotowujemy. Zupę nalewamy na talerz, na środek dajemy trochę kiełków słonecznika i startego żółtego sera. Smacznego :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Rożki z marmoladą
poprzedni
Rożki z marmoladą
Koktail owocowy
następny
Koktail owocowy