Zupa cebulowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Cebula - 400 g
Masło - 2 łyżki
Oliwa - 2 łyżki
Cukier - dwie szczypty
Wino białe wytrawne - 100 ml
Bulion wołowy - 1 litr (lub mniej jeśli chcemy, żeby zupa była gęstsza)
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Dodatkowo
Bagietka - świeża

Zupa cebulowa

Zaskakująco smaczna zupka :)

  • 40 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa. Najlepiej smakuje ze świeżą lub zapiekaną bagietką. Idealna propozycja by zaskoczyć gości :)

Kroki

1
Gotowe

Cebulę obieramy i kroimy na pół plasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztapiamy masło z oliwą (dodatek oliwy sprawia, że masło nam się nie przypali).

Dodajemy cebulę i mieszając smażymy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula będzie skarmelizowana.
Zwiększamy ogień, wlewamy wino i całość mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny.
Zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Podajemy ze świeżą bagietką lub zapieczoną w piekarniku i natartą ząbkiem czosnku.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Budyniowe z owocami
poprzedni
Budyniowiec z rabarbarem i truskawkami
mule
następny
Mule w sosie śmietanowo-czosnkowo-cebulowym