Zupa dyniowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Dynia - 1350 g w całości
Marchew - 2 szt
Pietruszka korzeń - 1 szt
Ziemniaki - 450g
Cebula - 1 szt
Czosnek - 3 ząbki
Świeży imbir - według uznania
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Woda - 3 litry
Olej z pestek winogron - 2 łyżki

Zupa dyniowa

Rozgrzewająca zupa dyniowa

  • 45min
  • Porcje 15
  • Łatwy

O przepisie

Dynia – kojarzy mi się z jesienią i pysznymi rozgrzewającymi zupami zazwyczaj typu krem. Dzisiaj będzie po prostu zupa dyniowa która możemy podać z ryżem, kaszą jaglaną albo makaronem. No chyba ze macie inny pomysł na dodatek do niej. Pyszna i kolorowa a po dodaniu ostrej papryczki mega rozgrzewająca.

Kroki

1
Gotowe

Dynię obieramy, wydrążamy środek i kroimy na kawałki. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Drobno siekamy cebulę, czosnek i imbir. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy cebulę, czosnek i imbir i podsmażamy przez chwilę co jakiś czas mieszając. Dorzucamy pozostałe składniki i ponownie całość podsmażamy przez około 10min. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy do miękkości wszystkich składników. Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

img_9450
poprzedni
Kokosowe kuleczki z kaszy mannej
img_9459
następny
Poranny koktajl