Zupa z grzybami i kaszą

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Świeże grzyby - 200 g
Bulion jarzynowy - 1,5 l
Cebula - 1 szt.
Czosnek - 1 ząbek
Ziemniaki - ok. 5 szt.
Marchew - 1 szt.
Pietruszka korzeń - 1 szt.
Kasza jęczmienna - 100 g
Masło - 1 łyżka
Śmietana 30% - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Liść laurowy - 1 szt.

Zupa z grzybami i kaszą

Bardzo pożywna zupa.

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Na jesieni, kiedy grzybów w lesie pod dostatkiem, na obiad można zrobić sycącą zupę z nimi. Swobodnie miseczka takiej zupy wystarczy na cały obiad.

Kroki

1
Gotowe

Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, marchew i korzeń pietruszki w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy na małym ogniu kilka minut i przekładamy do garnka. Dodajemy wypłukaną kaszę, zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, zagotowujemy a następnie gotujemy parę minut. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy do momentu gdy warzywa i kasza będą miękkie. Dolewamy śmietankę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

20171005_205111
poprzedni
Pasta dyniowa
Udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami
następny
Udziec jagnięcy pieczony z ziemniakami