Krem z grzybów leśnych

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Bulion drobiowy - 1 litr
Śmietana 30% - 200 ml
Masło - 1 łyżeczka
Cebula - pół małej
Suszone grzyby leśne - 200 g
Natka pietruszki - do dekoracji
Czosnek - 1 ząbek
Grzanki - dodatek
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Krem z grzybów leśnych

Bardzo aromatyczny, śmietankowy krem.

  • 30 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy-kremy. Ten jest jednym z moich ulubionych. Mocno śmietankowy z wspaniałym aromatem i posmakiem grzybów leśnych.

Kroki

1
Gotowe

Suszone grzyby leśne zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia, następnie drobno siekamy. Drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy do momentu, aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z grzybów podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Babka cytrynowa
poprzedni
Babka cytrynowa
Jabłecznik z budyniem
następny
Jabłecznik z budyniem