Zupa krem z kukurydzy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kukurydza konserwowa - 400/220g przed i po odsączeniu
Cebula - 1/4szt
Oliwa smakowa - 2 łyżeczki u mnie czosnkowa
Ziemniaki - 2 szt
Bulion drobiowy lub warzywny - 500ml
Imbir w proszku - 0,5 łyżeczki
Kurkuma - szczypta
Sól morska - do smaku
Pieprz - do smaku

Zupa krem z kukurydzy

Słoneczna zupa :)

  • 30min
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Zupa ta jest słodka, gęsta i sycąca. Wersja ta jest delikatna w smaku ponieważ przepis jest stworzony dla dzieci. Jeśli tylko chcemy można zrobić modyfikacje dodając ostre przyprawy i już zjedzą ją miłośnicy zup pikantniejszych :)

Kroki

1
Gotowe

Oliwę smakową (u mnie czosnkowa-nie muszę dodawać czosnku) rozgrzewamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę, kukurydzę odsączamy i wszystko dodajemy do podsmażonej cebuli. Dosypujemy przyprawy, podsmażamy całość co jakiś czas mieszając (około 5-10min.) Do całości dolewamy bulion, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków. Na zakończenie całość blendujemy i podajemy (najlepiej od razu)

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

proste-ciasto-drozdzowe-z-owocami
poprzedni
Proste ciasto drożdżowe z owocami
img_9053
następny
Domowa szynka z indyka