Zupa krem z selera

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Seler - 1szt
Pietruszka korzeń - 2szt
Ziemniak - 1szt
Czosnek - główka
Gruszka - 1 szt
Bulion lub woda - 1 litr
Pieprz - Do smaku
Anyż - do smaku
Kumin - do smaku
Sól - do smaku
Marynaty
Olej słonecznikowy lub rzepakowy - 4 łyżki
Cytryna - 0.5 szt
Cukier trzcinowy - 1 łyżka

Zupa krem z selera

Rozgrzeje i zaskoczy smakiem

  • do 60min
  • Porcje 4
  • Średni

O przepisie

Co powiecie na rozgrzewającą zupę która jest delikatnie słodka a doprawiając ją idealnie zmienia smak. Podać możemy ją na obiad lub rozgrzewającą kolacje.

Kroki

1
Gotowe

Składniki marynaty łączymy ze sobą i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160st.
Seler, pietruszke i ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i umieszczamy na blaszcze do pieczenia wraz z główką czosnku przekrojonym na pół i polewamy marynatą. Blaszkę wkładamy do piekarnika na 40 min od czasu do czasu mieszając warzywa. Gruszke obieramy i kroimy na kawałki, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą lub bulionem. Upieczone warzywa dodajemy do garnka i całość gotujemy 10min od momentu zagotowania się bulionu lub wody. Po tym czasie całość blendujemy i doprawiamy według uzdania.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20161115_142245
poprzedni
Kostka manna
20161118_083738-1
następny
Wytrawne muffiny