Zupa krem z ziemniaków i mascarpone

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 1 kg
Mascarpone - 250 g
Bulion grzybowy - 1 litr
Czosnek - 5 ząbków
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Kurkuma - szczypta
Grzanki - lub groszek ptysiowy
Bazylia - posiekana do posypania niekoniecznie

Zupa krem z ziemniaków i mascarpone

Mocno kremowa!

  • 10 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Aż trudno uwierzyć, że wystarczy kilka niedrogich składników by w krótkim czasie wyczarować tak wspaniałą w smaku zupę. Gęsta, kremowa z dodatkiem grzanek czy groszku ptysiowego zasmakuje każdemu :)

Kroki

1
Gotowe

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zalewamy bulionem grzybowym i zagotowujemy. Odstawiamy z gazu, dodajemy serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy na gładki krem. Całość zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy posiekaną bazylią. Można też dodać uprażone płatki migdałów. Smacznego!

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

makaron-z-cukinia-i-boczkiem
poprzedni
Makaron z cukinią i boczkiem
pizza-z-tortilli
następny
Pizza z tortilli