Zupa marchewkowo-pomidorowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Marchew - 4 szt
Pomidory z puszki - 2puszki
Cebula - 1szt
Czosnek - 1 ząbek
Woda - 3/4 - 1 litr
Suszone daktyle - 2szt
Ugotowana kasza jaglana - 2-4 łyżki
Kurkuma - szczypta
Curry - 1/2 łyżeczki
Sól morska - szczypta
Olej kokosowy - do smażenia

Zupa marchewkowo-pomidorowa

Marchew+pomidory=rozgrzewająca zupa

  • do 30min
  • Porcje 3
  • Średni

O przepisie

Przepis pochodzi z ciekawej książki “Jaglany detoks”.

Zupa jest bardzo dobra, rozgrzewająca i myślę że zasmakuje każdemu.

Kroki

1
Gotowe

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i curry. Wszystko razem podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę i pomidory i wlewamy gorąca wodę(tak aby nie przekraczała poziomu warzyw), całość gotujemy 10 min. Po tym czasie dodajemy kaszę jaglaną, daktyle i kurkumę. Gotujemy jeszcze 5 min a następnie blendujemy. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wodę tak aby konsystencja nam odpowiadała.
Można posypać odrobiną kukurydzy, słonecznikiem, czarnuszką

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

20170320_085818
poprzedni
Placuszki bananowo-jaglane
20170323_082354
następny
Ciateczka “dam co mam”