Zupa oliwkowa

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Oliwki zielone - 350 g (można wymieszać pół na pół z czarnymi)
Mascarpone - 250 g
Czosnek - 1 ząbek
Bulion - 500 ml
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Paluszki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie - 1 opakowanie
Parmezan - tarty
Sól - grubo mielona
Czarny sezam - do posypania
Jajka - 1 szt. - do posmarowania

Zupa oliwkowa

Zaskakująca w smaku i oryginalna :)

  • 10 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Bardzo lubię oliwki i mogę je jeść pod każdą postacią – na zimno, na ciepło. Mimo to, jak natknęłam się na ten przepis w książce Ewy Wachowicz, podchodziłam trochę sceptycznie do niego. Między innymi dlatego, że jest zbyt prosty i szybki. Wydawało mi się, że to niemożliwe żeby ta zupa była pyszna. A jednak zaryzykowałam i zrobiłam. I wiecie co? Jest rewelacyjna! Mój maż, który omija oliwki szerokim łukiem, przyznał że jest pyszna :)

Kroki

1
Gotowe

Zupa

Oliwki przelewamy ze słoika na sitko, odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości). Dolewamy 700 ml gorącej wody, a następnie dodajemy serek mascarpone. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z paluchami francuskimi

2
Gotowe

Francuskie paluszki

Ciasto francuskie smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy solą, sezamem i parmezanem (przyprawy dobieramy według własnego smaku). Kroimy wzdłuż przez środek, a następnie na kawałki szerokości ok. 3 cm (lub węższe czy szersze - jakie chcemy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (aż nabiorą złotego koloru).

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego
poprzedni
Kwiaty z jabłek i ciasta francuskiego
Magiczne ciasto czekoladowe
następny
Magiczne ciasto czekoladowe