Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Pomidory z puszki - 2x400g
Pomidor - 1 szt
Mleczko kokosowe - 400g
Czosnek - 2 ząbki
Seler naciowy - 1 łodyga
Bazylia - garść świeżej
Woda - 100-150 ml
Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 1 łyżka
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Dodatek
Filet z indyka - 300g
Oliwa smakowa - 1 łyżk
Curry - 0,5 łyżeczki
Kurkuma - szczypta

Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

Zupa pomidorowa inaczej

  • do 30min
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Przepis znalazłam na stronie  “Kuchnia w formie”  zmieniając dodatki na takie, które akurat posiadałam. Spróbujcie bo naprawdę warto. U mnie została podana z dodatkiem indyka

Kroki

1
Gotowe

Zupa

Na rozgrzaną oliwę z wytłoczyn wrzucamy posiekany czosnek i seler naciowy, chwilę przesmażamy, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojony pomidor i całość gotujemy około 10min od momentu zagotowania. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe oraz bazylię. Całość blendujemy i dolewamy wodę taką ilość aby uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję. Zostawiamy całość na ogniu i zagotowujemy.

2
Gotowe

Mięso

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy mięso.
Indyka kroimy w paski, marynujemy podanymi składnikami i smażymy na patelni.

Karolina

Moja przygoda w kuchni zaczęła się w domu z mamą a bardziej pomaganie jej przy gotowaniu a jeszcze lepiej było przy pieczeniu – można było oblizać miskę po zrobionym kremie.

kielbasa-w-piwie
poprzedni
Kiełbasa w piwie
img_0626
następny
Omlet