Zupa śmietanowa z awokado i chili

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ziemniaki - 2 szt.
Bulion jarzynowy - 500 ml
Czosnek - 3 ząbki
Awokado - 2 szt. (dojrzałe)
Śmietana kremówka - 100 ml
Śmietana 18% - 150 ml
Limonka - 1 szt. (sok)
Papryczka chili - 1 szt. (czerwona)
Lubczyk - 1 łyżka siekanego
Sól - do smaku

Zupa śmietanowa z awokado i chili

Zaskakujący smak

  • 30 min.
  • Porcje 4
  • Łatwy

O przepisie

Gęsta zupa o bardzo ciekawym smaku – z jednej strony czuć kwaskowatość soku z limonku, z drugiej pikantną papryczkę chili a przez to wszystko przebija się smak śmietany. Jak dla mnie pycha. Spokojnie można podać ją bez dodatków lub z grzankami ziołowymi lub drobnym groszkiem ptysiowym.

Kroki

1
Gotowe

Bulion wraz z 300 ml wody zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, posypujemy niewielką ilością soli. Bulion z ugotowanymi ziemniakami zdejmujemy z palnika, dodajemy kremówkę, czosnek i całość dokładnie miksujemy. Awokado przepoławiamy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z limonki wyciskamy sok. Papryczkę chili myjemy, usuwamy pestki i drobno siekamy. Awokado, posiekane chili i sok z limonki dodajemy do zupy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, uzupełniamy kwaśną śmietaną. Podgrzewamy - ale nie zagotowujemy. Podajemy z siekanym lubczykiem i ewentualnie grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Musaka
poprzedni
Musaka
Delikatny sernik
następny
Delikatny sernik