Zupa z porów

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Por - 30 dag tylko białe części
Ziemniak - 4 szt.
Bulion jarzynowy - 1litr
Mleko - 1 szklanka
Masło - 2 łyżki
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Gałka muszkatołowa -
Cebula dymka ze szczypiorkiem -

Zupa z porów

Bardzo prosta w przygotowaniu, za to w smaku... wyśmienita!

  • 20 min.
  • Porcje 6
  • Łatwy

O przepisie

Jak ugotuję zupę inną niż rosół, moi faceci patrzą sceptycznie na talerz. Dlatego przygotowując zupę z porów miałam pewne obawy. Ale jak domownicy zjedli ją szybko i poprosili o dokładkę, wiedziałam że to strzał w dziesiątkę.

Kroki

1
Gotowe

Białe części porów kroimy wzdłuż na pół, myjemy i kroimy w półtalarki. Zalewamy bulionem - tak by płyn je przykrył i gotujemy 30-40 minut.

2
Gotowe

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości z odrobiną soli.

3
Gotowe

Pory blendujemy, dolewamy szklankę mleka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy łyżkę masła.

4
Gotowe

Dymkę siekamy razem ze szczypiorkiem. Białą część rumienimy na maśle.

5
Gotowe

Na talerz nakładamy ziemniaki, zalewamy kremem, dekorujemy smażoną dymką i posiekanym szczypiorkiem.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Makaron ze śmietaną
poprzedni
Makaron ze śmietaną
Skrzydełka w płatkach
następny
Skrzydełka w płatkach kukurydzianych