Zupa z rzeżuchy

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Rzeżucha - pęczek
Bulion warzywny - 500 ml
Cebula szalotka - 2 szt.
Por - biała część
Czosnek - 2 ząbki
Jogurt naturalny - 2-3 łyżki
Masło - 1 łyżka
Olej - 1 łyżka
Tymianek - do smaku
Lubczyk - do smaku
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku

Zupa z rzeżuchy

Rzeżucha ze swoim pikantnym, ostrym smakiem i zapachem idealnie pasuje jako składnik zupy.

  • 15 min.
  • Porcje 2
  • Łatwy

O przepisie

Rzeżuchę w kuchni możemy wykorzystać w wielu daniach – sałatkach, koktajlach, a także w zupie. Jest bogata w witaminy i mikroelementy – witamina A, B, PP i K, wapń, żelazo, magnez, chrom, jod.

Kroki

1
Gotowe

Cebulę i czosnek siekamy, pora kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, podsmażamy cebulę, por i czosnek. Po chwili dodajemy większość posiekanej rzeżuchy. Dusimy 5 min. Doprawiamy.

2
Gotowe

Gotujemy bulion, dodajemy podduszoną cebulę, czosnek, por i rzeżuchę. Gotujemy 15 minut. Dolewamy jogurt. Zupę zagotowujemy. Całość blendujemy. Wykładamy na talerze i dekorujemy pozostałą rzeżuchą.

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Sałatka kalafiorowo ziemniaczana
poprzedni
Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana
Szpinak z mozarellą
następny
Szpinak z mozarellą