Żurek w domowym chlebku

Poleć w mediach społecznościowych:

Albo po prostu skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kiełbasa - 3 szt. niedużej
Biała kiełbasa - parzona - 3 szt.
Marchew - 1 szt.
Pietruszka - 1 szt.
Seler - kawałek
Por - nieduży kawałek
Zakwas na żurek - najlepiej domowy
Sól - do smaku
Pieprz - do smaku
Liść laurowy - 2 szt.
Ziele angielskie - 4 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Majeranek - 1-1,5 łyżki
Chrzan - 1-1,5 łyżki (lub więcej - zalezy od smaku)
Śmietanka - 12 % - ok. 50 ml (do smaku)

Żurek w domowym chlebku

Bardzo treściwa zupa, w dodatku można ją zjeść do ostatniego okruszka ;)

  • 30 min.
  • Porcje 8
  • Łatwy

O przepisie

Domowy zakwas zrobiony – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/zakwas-na-zurek/ , domowy chlebek upieczony – http://www.natalerzuagnes.pl/przepis/chlebki-do-zurku/ – można zabrać się za domową zupkę :) Przepis na te wszystkie smakowitości pochodzi z któregoś bloga kulinarnego, nie zapisałam jednak źródła.

Kroki

1
Gotowe

Kiełbasy kroimy na kawałki (takiej wielkości, jaką lubimy). Do wody (ok. 2 l) wrzucamy obraną włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, czosnek, liście laurowe, sól i pieprz i gotujemy wywar na wolnym ogniu ok. 30 minut (jak zostaje mi woda po parzeniu wędzonego surowego boczku - to ją wykorzystuję, jak teraz :)). Wyjmujemy włoszczyznę, wrzucamy pokrojoną kiełbasę, wlewamy zakwas na żurek (najlepiej domowy) - do smaku i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy chrzan, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, a na samym końcu wlewamy śmietankę. Całość zagotowujemy. Wlewamy do naszych gotowych chlebków (lub na talerz, jeśli nie pokusiliśmy się o ich upieczenie), możemy dodać ugotowane jajko na twardo, posypać siekaną natką pietruszki i zajadamy ze smakiem :)

Agnes

Kuchnia to drugie miejsce, w którym spędzam najwięcej czasu i oddaję się swojej największej pasji – gotowaniu i pieczeniu.

Chlebek do żurku
poprzedni
Chlebki do żurku
Surówka z białej rzodkwi
następny
Surówka z białej rzodkwi